樂古Nakuz

標題: 【【【–皇–家–馬–德–里–REAL MADRID FANS CLUB 】】】16強大炒拜仁吧~ [打印本頁]

作者: Kelvin.C    時間: 24-10-2006 07:09
標題: 【【【–皇–家–馬–德–里–REAL MADRID FANS CLUB 】】】16強大炒拜仁吧~
【【【–皇–家–馬–德–里–REAL MADRID FANS CLUB 】】】

皇家馬德里足球俱樂部(西班牙語:Real Madrid Club de Fútbol,簡稱為皇馬)
是一家位於西班牙首都馬德里的足球俱樂部,成立於1902年3月6日,
是現今歐洲乃至世界球壇最成功的俱樂部之一,2000年12月11日國際足球協會選出皇家馬德里為20世紀最偉大的俱樂部。
皇家馬德里創會時叫做「馬德里足球俱樂部」(Madrid Club de Fútbol),
後來在1920年6月,由於獲得西班牙國王阿方索十三世(Alfonso XIII of Spain)的支持,
俱樂部增加了「Real」的頭銜,中文譯作「皇家」。(嚴格來說,「皇家馬德里」這個名字是個錯誤的翻譯。
由於西班牙沒有皇帝而只有國王,「Real」一詞應翻譯為「王室」或「王家」,而不是「皇家」。)
皇家馬德里主場為聖地牙哥·巴拿貝球場,於1947年12月14日落成,可以容納80,354人。

全名 Real Madrid Club de Fútbol
綽號 Los merengues(The whites)
成立年份 1902年
主場 聖地牙哥·巴拿貝球場

城市 馬德里,西班牙
主場容量 80,354人
主席  卡特朗
(Ramón Calderón)
主教練  卡比路
聯賽 西班牙足球甲級聯賽

News Of Real Madrid:
皇馬擊敗巴塞

曼聯在週日晚上頭場以二比零擊敗利物浦,以得失球差壓倒車路士重返榜首。

史高斯在上半場三十九分鐘近門撞入領先一球,而李奧費迪南於下半場一個角球攻勢射入死角,以二比零擊敗對手。

而西班牙聯賽的重頭戲,皇家馬德里在主場由魯爾及雲尼斯杜萊的入球,以二比零擊敗了巴塞隆拿。

因字數太多而連POST,,版主不要扣分

作者: Raykkk    時間: 24-10-2006 07:12
你D INFO 都幾OUT喎
SOLARI ,Z5果D 走左N 世啦==
作者: ShadowSlave    時間: 24-10-2006 07:15
yes~! 又多一個呃post區~:lol
個RM logo好大...=.=
hey~ use this link info~
they are more updated : http://www.answers.com/real%20madrid
作者: Kelvin.C    時間: 24-10-2006 07:31
聖地牙哥·巴拿貝球場(Estadio Santiago Bernabéu)

會歌:
Hala Madrid(Himno oficial)
Hala Madrid(Himno oficial) 歌詞:
De las glorias deportivas que
campean por Espana
va el Madrid con su bandera,
limpia y blanca que no empana.
Club castizo y generoso,
todo nervio y corazon
veteranos y noveles, veteranos
y noveles,
miran siempre tus laureles con
respeto y emocion.
Estribillo
!Hala Madrid! !Hala Madrid!
Noble y belico aladid,
caballero del honor
A triunfar en buena lid,
defendiendo tu color
!Hala Madrid!
Enemigo en la contienda,
cuando pierde da la mano,
sin envidias ni rencores, como
bueno y fiel hermano.
Los domingos por la tarde,
caminando a Chamartin,
las mocitas madrilenas,
las mocitas madrilenas
van alegres y risuenas
porque hoy juega el Madrid.

球衣供應商:

圖片系列:

Miss you Forever-

主場球衣:

作客:

作者: ShadowSlave    時間: 24-10-2006 07:32
還記得RM都叫真馬德里~
作者: Kelvin.C    時間: 24-10-2006 07:46
No.PositionPlayer1GKIker Casillas2DFMichel Salgado3DFRoberto Carlos4DFSergio Ramos5DFFabio Cannavaro6MFMahamadou Diarra7FWRaúl (captain)8MFEmerson9FWRonaldo10FWRobinho11DFCicinho13GKDiego López14MFGuti (vice captain)

Part1
作者: Kelvin.C    時間: 24-10-2006 07:46
No.PositionPlayer15DFRaúl Bravo17FWRuud van Nistelrooy18FWAntonio Cassano19FWJosé Antonio Reyes21DFIván Helguera22DFPaco Pavón23MFDavid Beckham24DFÁlvaro Mejía26MFJavi García27MFRubén De la Red28GKAntonio Adán29GKKiko Casilla

part2
作者: ShadowSlave    時間: 24-10-2006 07:47
why dont you just type it out....=.=
作者: Kelvin.C    時間: 24-10-2006 07:48
Famous former players part1

作者: Kelvin.C    時間: 24-10-2006 07:48
Famous former players part 2

作者: Kelvin.C    時間: 24-10-2006 07:50
Famous former players part3

作者: ShadowSlave    時間: 24-10-2006 07:51
標題: 回復 #9 kelvincky 的帖子
why is there a table....?
and why others dont....?...=.=
作者: Kelvin.C    時間: 24-10-2006 07:54
西班牙甲組足球聯賽冠軍 29
1931-32年,1932-33年,1953-54年,1954-55年,1956-57年,
1957-58年,1960-61年,1961-62年,1962-63年,1963-64年,
1964-65年,1966-67年,1967-68年,1968-69年,1971-72年,
1974-75年,1975-76年,1977-78年,1978-79年,1979-80年,
1985-86年,1986-87年,1987-88年,1988-89年,1989-90年,
1994-95年,1996-97年,2000-01年,2002-03年

國王盃冠軍 17
1905年,1906年,1907年,1908年,1917年,
1934年,1936年,1946年,1947年,1962年,
1970年,1974年,1975年,1980年,1982年,
1989年,1993年

超級盃冠軍 7 1
988年,1989年,1990年,1993年,1997年,
2001年,2003年

聯賽盃冠軍 1
1984-85年

歐 洲 賽 事
歐洲聯賽冠軍盃冠軍 9 (歐洲冠軍俱樂部盃)
1955-56年 4-3 對法國蘭斯
1956-57年 2-0 對費倫天拿
1957-58年 3-2 對AC米蘭
1958-59年 2-0 對蘭斯
1959-60年 7-3 對法蘭克福
1965-66年 2-1 對貝爾格萊德游擊
1997-98年 1-0 對尤文圖斯
1999-2000年 3-0 對瓦倫西亞
2001-02年 2-1 對利華古遜

球員名單之前冇睇清楚= ="
感謝有幫過手的人

why is there a table....?
and why others dont....?...=.=

I don`t know why= ="

作者: ShadowSlave    時間: 24-10-2006 07:55
i think you forgot the the team manager...
作者: Kelvin.C    時間: 24-10-2006 07:57
原帖由 ShadowSlave 於 2006-10-24 07:55 發表
i think you forgot the the team manager...

你指卡比路? #1有ar
作者: ShadowSlave    時間: 24-10-2006 08:00
標題: 回復 #15 kelvincky 的帖子
o~
睇漏左~
問左板主未ga....?...=.=
作者: Kelvin.C    時間: 24-10-2006 08:07
原帖由 ShadowSlave 於 2006-10-24 08:00 發表
o~
睇漏左~
問左板主未ga....?...=.=

問左,,不過佢未答,,

:lol :lol :lol
作者: ShadowSlave    時間: 24-10-2006 08:08
標題: 回復 #17 kelvincky 的帖子
不過睇佢都唔會close post 的~
作者: Kelvin.C    時間: 24-10-2006 08:09
原帖由 ShadowSlave 於 2006-10-24 08:08 發表
不過睇佢都唔會close post 的~

post咁多料佢close post,,

我實KO佢:lol
作者: ShadowSlave    時間: 24-10-2006 08:11
標題: 回復 #19 kelvincky 的帖子
你飛番hk ko 佢a....?...=.=
作者: Kelvin.C    時間: 24-10-2006 08:12
原帖由 ShadowSlave 於 2006-10-24 08:11 發表
你飛番hk ko 佢a....?...=.=

買兇殺人,,有money就得,,

唔洗自已親手做既:lol :lol
作者: ShadowSlave    時間: 24-10-2006 08:13
標題: 回復 #21 kelvincky 的帖子
好一個借刀殺人....=.=
作者: Kelvin.C    時間: 24-10-2006 08:15
原帖由 ShadowSlave 於 2006-10-24 08:13 發表
好一個借刀殺人....=.=

份買兇殺人呀,,:lol
作者: ShadowSlave    時間: 24-10-2006 08:20
標題: 回復 #23 kelvincky 的帖子
是hk黑幫還是canadian黑幫...?:lol
作者: Kelvin.C    時間: 24-10-2006 08:22
原帖由 ShadowSlave 於 2006-10-24 08:20 發表
是hk黑幫還是canadian黑幫...?:lol

退役皇家騎警,,精英來的^^
作者: ShadowSlave    時間: 24-10-2006 08:27
標題: 回復 #25 kelvincky 的帖子
皇家騎警也搞這些....厲害...:lol
作者: Kelvin.C    時間: 24-10-2006 08:28
原帖由 ShadowSlave 於 2006-10-24 08:27 發表
皇家騎警也搞這些....厲害...:lol

緊係厲害啦:lol

皇家馬德里post緊係要揾番皇家騎警la
作者: ShadowSlave    時間: 24-10-2006 08:30
標題: 回復 #27 kelvincky 的帖子
係真.....=.=
real  = 真~
i bet 你個d 騎警都係假ga la....=.=
作者: Kelvin.C    時間: 24-10-2006 08:32
原帖由 ShadowSlave 於 2006-10-24 08:30 發表
係真.....=.=
real  = 真~
i bet 你個d 騎警都係假ga la....=.=

real 係spanish,,英文係 royal,,

咁岩英文又有個real 咁解 = ="

(好似,, not sure )
作者: ShadowSlave    時間: 24-10-2006 08:34
標題: 回復 #29 kelvincky 的帖子
because i remember i heard some one used to say '真" for those clubs....=.=
作者: Kelvin.C    時間: 24-10-2006 08:36
原帖由 ShadowSlave 於 2006-10-24 08:34 發表
because i remember i heard some one used to say '真" for those clubs....=.=

係咩,,我未聽過= ="
作者: ShadowSlave    時間: 24-10-2006 08:38
我細過聽人講過~
不過應該都係錯的了~
作者: Kelvin.C    時間: 24-10-2006 08:47
原帖由 ShadowSlave 於 2006-10-24 08:38 發表
我細過聽人講過~
不過應該都係錯的了~

好明顯係你錯,多得我話比你聽炸:lol :lol

作者: ShadowSlave    時間: 24-10-2006 08:49
標題: 回復 #33 kelvincky 的帖子
我都知係你錯~
dont need to say thx~:lol
作者: Kelvin.C    時間: 24-10-2006 08:50
原帖由 ShadowSlave 於 2006-10-24 08:49 發表
我都知係你錯~
dont need to say thx~:lol

又會係我錯lor= ="
作者: ShadowSlave    時間: 24-10-2006 08:51
標題: 回復 #35 kelvincky 的帖子
i dont know...=.=
but you said so...=.=
作者: Kelvin.C    時間: 24-10-2006 08:53
原帖由 ShadowSlave 於 2006-10-24 08:51 發表
i dont know...=.=
but you said so...=.=

原來係我打錯字
作者: ShadowSlave    時間: 24-10-2006 08:53
標題: 回復 #37 kelvincky 的帖子
of course....=.=
you just realized right now...:lol
作者: zoie魚    時間: 24-10-2006 16:25
得你2個係到吹-.-
支持皇馬!!
作者: 蝦蛟    時間: 24-10-2006 16:28
=.=' 樓主搵左個2分就要做咁多野....
作者: ~魚~    時間: 24-10-2006 22:53
支持皇馬^^.....皇馬係最多fans之一ge 球會
作者: 小Longman    時間: 24-10-2006 23:05
如果人流少會關題的..
作者: 笨瑜    時間: 25-10-2006 00:12
樓主係支持曼聯定皇馬-33-?
作者: 此刻掛念你.健    時間: 25-10-2006 00:28
我都黎撐場= =
作者: ShadowSlave    時間: 25-10-2006 00:56
標題: 回復 #43 笨瑜 的帖子
i think he supports both of the teams~
作者: Kelvin.C    時間: 25-10-2006 03:19
原帖由 笨瑜 於 2006-10-25 00:12 發表
樓主係支持曼聯定皇馬-33-?

both

原帖由 小Longman 於 2006-10-24 23:05 發表
如果人流少會關題的..

lots of people now^^
作者: ShadowSlave    時間: 25-10-2006 06:06
標題: 回復 #46 kelvincky 的帖子
至少有我support~:lol
作者: #HiM    時間: 25-10-2006 07:34
support皇馬&曼聯!!!!!!!!!!
作者: ShadowSlave    時間: 25-10-2006 08:59
好多人都support manu and RM...=.=
作者: Kelvin.C    時間: 25-10-2006 10:59
原帖由 ShadowSlave 於 2006-10-25 08:59 發表

just like me

HOw about you?
作者: ShadowSlave    時間: 25-10-2006 11:29
標題: 回復 #50 kelvincky 的帖子
same as all of you~
作者: 南拳    時間: 25-10-2006 18:57
原帖由 ShadowSlave 於 10/25/06 08:59 AM 發表

我都支持皇馬架 !!
一齊改頭銜  -口-
作者: ~魚~    時間: 25-10-2006 19:00
呢個POST反應幾好wo....咁快51回
作者: 南拳    時間: 25-10-2006 19:03
比起利物浦就唔掂了  -V-
利物浦個個好多人回
作者: 小Longman    時間: 25-10-2006 19:04
原帖由 南拳 於 2006-10-25 19:03 發表
利物浦個個好多人回

利記post唔敢delete/關ar..
另一版主大大在..
作者: 蝦蛟    時間: 25-10-2006 19:05
原帖由 小Longman 於 2006-10-25 19:04 發表

另一版主大大在..

你仲唔快d推番上黎 =.="
我報串先 =.=
作者: 南拳    時間: 25-10-2006 19:06
原帖由 小Longman 於 10/25/06 07:04 PM 發表

另一版主大大在..

-V- 如來如此呢 ...
咁你點解唔開個AC米蘭 FANS CLUB 呢 (你係咪鍾意 =3=)
作者: 小Longman    時間: 25-10-2006 19:07
標題: Re
原帖由 蝦蛟 於 2006-10-25 19:05 發表

你仲唔快d推番上黎 =.="
我報串先 =.=

仲係第一頁..
推乜?
原帖由 南拳 於 2006-10-25 19:06 發表

-V- 如來如此呢 ...
咁你點解唔開個AC米蘭 FANS CLUB 呢 (你係咪鍾意 =3=)

懶得搵料..-333-"
作者: 南拳    時間: 25-10-2006 19:07
原帖由 小Longman 於 10/25/06 07:07 PM 發表

仲係第一頁..
推乜?

乜推到架咩  -.-
作者: ~魚~    時間: 25-10-2006 19:08
原帖由 南拳 於 2006-10-25 19:03 發表
利物浦個個好多人回

你地1.2日咋-___-
作者: 南拳    時間: 25-10-2006 19:08
原帖由 ~魚~ 於 10/25/06 07:08 PM 發表

你地1.2日咋-___-

咩你地呀  =3=
我地呀 ??
作者: 小Longman    時間: 25-10-2006 19:09
原帖由 南拳 於 2006-10-25 19:07 發表

乜推到架咩  -.-

分隔線不是推上來如何上來?
作者: 南拳    時間: 25-10-2006 19:09
原帖由 小Longman 於 10/25/06 07:09 PM 發表

分隔線不是推上來如何上來?

我真的不知道呢
作者: 小Longman    時間: 25-10-2006 19:10
原帖由 南拳 於 2006-10-25 19:09 發表

我真的不知道呢

提醒..
#58回左你個問題..
作者: 南拳    時間: 25-10-2006 19:11
原帖由 小Longman 於 10/25/06 07:07 PM 發表

仲係第一頁..
推乜?

懶得搵料..-333-"

我幫你拖一齊搵料  -3-'
我都幾鍾意呢隊野
作者: 小Longman    時間: 25-10-2006 19:12
原帖由 南拳 於 2006-10-25 19:11 發表

我幫你拖一齊搵料  -3-'
我都幾鍾意呢隊野

算吧..
太多吹水地方會變了吹水交友區..= =
作者: 南拳    時間: 25-10-2006 19:13
原帖由 小Longman 於 10/25/06 07:12 PM 發表

算吧..
太多吹水地方會變了吹水交友區..= =

咁我同你而家都算係吹水交友啦  -V-
差在未拎MSN  =3=
作者: necray06    時間: 25-10-2006 19:35
想開個曼聯既
一樣好似利物浦同呢個皇馬一樣咁 介紹資料
並交談..
作者: ~魚~    時間: 25-10-2006 19:39
原帖由 南拳 於 2006-10-25 19:08 發表

咩你地呀  =3=
我地呀 ??

xd....我係華倫迷黎....= =
作者: 小Longman    時間: 25-10-2006 19:40
原帖由 necray06 於 2006-10-25 19:35 發表
想開個曼聯既
一樣好似利物浦同呢個皇馬一樣咁 介紹資料
並交談..

曼聯開左啦..
好似分隔線果個呢..
作者: 南拳    時間: 25-10-2006 19:53
原帖由 ~魚~ 於 10/25/06 07:39 PM 發表

xd....我係華倫迷黎....= =

哦 ..
利物浦區都見到你
作者: ~魚~    時間: 25-10-2006 19:57
原帖由 南拳 於 2006-10-25 19:53 發表

哦 ..
利物浦區都見到你

皇馬都支持ge....因為魯爾xd
作者: 小Longman    時間: 25-10-2006 19:58
原帖由 南拳 於 2006-10-25 19:53 發表

哦 ..
利物浦區都見到你

佢走去吹水ka之ma..= =
作者: 南拳    時間: 25-10-2006 19:59
原帖由 ~魚~ 於 10/25/06 07:57 PM 發表

皇馬都支持ge....因為魯爾xd

哦...
原帖由 小Longman 於 10/25/06 07:58 PM 發表

佢走去吹水ka之ma..= =

咪同你一樣囉 -0-
作者: ~魚~    時間: 25-10-2006 20:01
我全部都會去..除左阿仙奴果個= =
作者: 南拳    時間: 25-10-2006 20:02
原帖由 ~魚~ 於 10/25/06 08:01 PM 發表
我全部都會去..除左阿仙奴果個= =

因為你唔鍾意亨利 -.-??
作者: ~魚~    時間: 25-10-2006 20:05
原帖由 南拳 於 2006-10-25 20:02 發表

因為你唔鍾意亨利 -.-??

佢上年踢祖記出局.\/.

講笑姐-.-

我都唔知做乜唔鍾意佢= =
作者: 南拳    時間: 25-10-2006 20:07
原帖由 ~魚~ 於 10/25/06 08:05 PM 發表

佢上年踢祖記出局.\/.

講笑姐-.-

我都唔知做乜唔鍾意佢= =

-V- 哦 ..
我都唔係好鍾意阿森納   XDD
作者: ~魚~    時間: 25-10-2006 20:09
同道中人-.-咁我多d上黎支持啦xd
作者: 南拳    時間: 25-10-2006 20:09
原帖由 ~魚~ 於 10/25/06 08:09 PM 發表
同道中人-.-咁我多d上黎支持啦xd

一齊去阿仙奴個PO踩場  XDD
作者: ~魚~    時間: 25-10-2006 20:10
原帖由 南拳 於 2006-10-25 20:09 發表

一齊去阿仙奴個PO踩場  XDD

咁又唔去-v-"我怕比人打到抬出黎
作者: 南拳    時間: 25-10-2006 20:11
原帖由 ~魚~ 於 10/25/06 08:10 PM 發表

咁又唔去-v-"我怕比人打到抬出黎

咁我自己去玩下野先  -.-
講笑
作者: LoVe∼*    時間: 25-10-2006 20:51
我最中意既球隊終於有la!!
版主加入精華!!
有冇人想要06-07既主場球衣圖片
講明要邊個....
想要出聲,thx∼∼
好似咁

作者: kenny1994    時間: 25-10-2006 21:04
原帖由 LoVe∼* 於 2006-10-25 20:51 發表
我最中意既球隊終於有la!!
版主加入精華!!
有冇人想要06-07既主場球衣圖片
好似咁
想要出聲,thx∼∼

我出聲呀,,XD
作者: LoVe∼*    時間: 25-10-2006 21:08
標題: 回復 #84 kenny1994 的帖子
要邊個人??????
作者: kenny1994    時間: 25-10-2006 21:09
原帖由 LoVe∼* 於 2006-10-25 21:08 發表
要邊個人??????

正選11人,,得唔得,,?
作者: LoVe∼*    時間: 25-10-2006 21:10
原帖由 kenny1994 於 2006-10-25 21:09 發表

正選11人,,得唔得,,?

揀1個laXD
作者: kenny1994    時間: 25-10-2006 21:14
原帖由 LoVe∼* 於 2006-10-25 21:10 發表

揀1個laXD

Ronlado囉,,唔該,,XD
作者: LoVe∼*    時間: 25-10-2006 21:17
ok
沒問題︿︿
作者: kenny1994    時間: 25-10-2006 21:17
原帖由 LoVe∼* 於 2006-10-25 21:17 發表
ok
沒問題︿︿

唔該你呀,,XD
作者: 我係一    時間: 25-10-2006 22:23
有冇....................
卡c拿c
他很強-3-
作者: ~魚~    時間: 25-10-2006 22:27
我要魯爾阿~~~~!!!!!THX
作者: 培育人才的人才    時間: 26-10-2006 00:06
我要迪史提芬奴=.=
你好似冇講到迪史提奴幫RM五奪歐聯ge豐功偉績wo~
但o個陣時歐聯好似唔係叫歐聯,我唔記得左~

仲有,我有皇馬史上十大入球,
唔知樓主你有冇,你鍾意我可以send比你~
要就pm我!!
作者: 此刻掛念你.健    時間: 26-10-2006 01:06
魯爾...係咪真係老矣呢= ="?
作者: Kelvin.C    時間: 26-10-2006 06:32
原帖由 培育人才的人才 於 2006-10-26 00:06 發表
我要迪史提芬奴=.=
你好似冇講到迪史提奴幫RM五奪歐聯ge豐功偉績wo~
但o個陣時歐聯好似唔係叫歐聯,我唔記得左~

仲有,我有皇馬史上十大入球,
唔知樓主你有冇,你鍾意我可以send比你~
要就pm我!!

不如你post有皇馬史上十大入球la,,e 1分比你拎有點話呢^^

感動中,,一天就有10頁回覆,,我們要超利趕曼呀^^
作者: ShadowSlave    時間: 26-10-2006 08:16
標題: 回復 #95 kelvincky 的帖子
揾人頂下manu果個a....=.=
沉左落p.2 a....
作者: [H]qwqwq    時間: 26-10-2006 16:15
皇馬終於都打win左巴塞啦>.<,希望佢今年唔會再四大皆空啦∼.∼
作者: LoVe∼*    時間: 26-10-2006 17:05
魯爾and卡斯拿斯
作者: LoVe∼*    時間: 26-10-2006 17:08
原帖由 kelvincky 於 2006-10-26 06:32 發表

不如你post有皇馬史上十大入球la,,e 1分比你拎有點話呢^^

感動中,,一天就有10頁回覆,,我們要超利趕曼呀^^

無計la!
皇馬係中國好多fans
為個post貢獻下先:
以往成績

西班牙甲組聯賽冠軍 29次 (1932、33、54、55、57、58、61、62、63、64、65、67、68、69、72、75、76、78、79、80、86、87、88、89、90、95、97、2001、2003年)  
西班牙杯冠軍 17次 (1905、06、07、08、17、34、36、46、47、62、70、74、75、80、82、89和93年)
西班牙聯賽盃冠軍 1985年
西班牙超霸盃 7次(1988、89、90、93、97、01、03年)
歐洲聯賽冠軍盃冠軍 9次(1956、57、58、59、60、66、98、2000和2002年)
歐洲足協盃冠軍 2次(1985和86年)
歐洲超霸盃冠軍 1次(2002年)
洲際杯賽冠軍 3次(1960,1998,2002)

歷史全紀錄

奪得聯賽冠軍最多會長 巴拿貝(Santiago Bernabeu)在任32年(1943-1975年) 羸16次聯賽
奪得聯賽冠軍最多領隊 文奴斯(Miguel Munoz)在任13年半(1960-1974年)羸9次聯賽
奪得聯賽冠軍最多球員 真圖(Francisco Gento) 在效力18年(1953-1961年) 羸12次聯賽
一季聯賽最多入球球員 山齊士(Hugo Sanchez) 1989-1990年球季入了38球
一季聯賽主場最多勝仗 18場(1987-1988)
主場保持不敗最長時間 1956-1957年球季第23週至1964-65年球季第25週(長達8年零18日)
主場保持不敗場數 121場
全季主場保持不敗 1959-1960年球季, 1962-1963年球季, 1985-1986年球季
全季保持不敗 1931-1932年球季
最高聯賽入球 107球-1989-1990球季
最高主場聯賽入球 78球-1989-1990球季
最少主場失球 8球-1994-1995年球季
提早在聯賽最後5場比賽前宣佈奪標 1960-1961年球季, 1962-1963年球季, 1974-1975年球季
球會上陣次數最多球員 辛捷士(Manuel Sanchis) 1983-2001年, 708場
(聯賽523場, 西班牙盃67場, 西班牙聯賽盃8場, 西班牙超級盃9場, 洲際盃1場,歐洲聯賽冠軍盃58場, 歐洲盃賽冠軍盃6場, 歐洲足協盃35場, 歐洲超霸盃1場)

所有賽事最多入球球員 迪史迪芬奴-1953-1964年308球
(聯賽216球, 西班牙盃40球, 歐洲冠軍球會盃49球, 拉丁盃2球, 洲際盃1球)

聯賽最大勝仗 11:1 1960年2月7 日對艾治Elche
盃賽最大勝仗 11:1 1943年6月13日西班牙盃對巴塞羅拿
聯賽最大敗仗 1:9 1930年3月3日對愛斯賓奴

卡比路e張好型

作者: 培育人才的人才    時間: 26-10-2006 20:50
歐洲聯賽冠軍盃冠軍 9次(1956、57、58、59、60、66、98、2000和2002年)

係呢個la~
1956 - 1960都係Di Stefano幫RM拿ga~
五奪歐聯!!

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://es.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2